Mange par opplever i perioder at det seksuelle samliv og intimiteten er utfordret.
Barnefødsel, seksuelle vaner som etter hvert oppleves kjedelige og tomme, sykdom eller mistrivsel er noen av årsakene til at seksualiteten kommer inn i uhensiktsmessige mønster som skaper avstand mellom partene.
Et vanlig mønster er at den ene partens initiativer og lyst til sex, over lengre tid blir avvist. Samtidig kan den andre føle på et press uten å merke lyst til sex. Det som ofte er felles er at begge kjenner på savn og lengsel samtidig som de opplever situasjonen som låst og vanskelig å snakke om.
Par blir ofte fanget i ulike oppfatninger av hva som er veien til et godt sex - og samliv: Den ene kan mene at sex er nødvendig for å oppleve nærhet og emosjonell kontakt. Den andre mener at respekt, anerkjennelse og emosjonell nærhet er nødvendig for å få lyst til sex. Begge ønsker det samme, men veien dit synes tilsynelatende å gå i helt motsatte retninger.
Mange føler at de må overskride egne grenser for å prøve å løse konflikten, ved f.eks. ha sex selv om man ikke har lyst eller å undertrykke egen lyst. Slike strategier kan føre til en fremmedgjøring i forhold til den man egentlig føler at man er og en utvisking av grenser for hva man vil eller aksepterer i den intime og seksuelle relasjonen. Når dette får pågå lenge nok kan det resultere både i aggresjon og gi følelser av avsky overfor en partner som man mest av alt bare ønsker ha et nært og intimt forhold til. Gjentatte avvisninger oppleves som en avvisning, ikke bare av initiativet til sex, men av «hele meg som menneske, elsker og partner».
Press til å ha sex medfører for mange at man mister kontakt med egen lyst og seksualitet og man trekker seg vekk fra partner for ikke å «invitere til noe jeg egentlig ikke vil være med på».
Veien ut av dette mønster begynner med at begge parter forstår hvordan det mønster man har havnet i påvirker relasjonen og den andre slik at man kan begynne å gjenoppbygge tilliten og troen på at partner vil “mitt beste”. Den som har levd med avvisning trenger anerkjennelse for at man har «båret parets erotiske flamme» i tider hvor sexlivet ikke har fungert så godt. Den som har opplevd seksuelt press trenger tid og rom til å gjenfinne sin seksualitet. Paret behøver også å få en felles forståelse av hva det er som skaper og opprettholder uheldige mønster og hvordan disse kan gjenkjennes og motarbeides i fellesskap.
Erotisk og seksuelt har vi et helt klaver å spille på, de fleste benytter kun noen få av de midterste tangenter. Melodien blir kjedelig og forutsigbar, med lite variasjon og dynamikk. La den andres seksuelle lyst og nysgjerrighet inspirere deg, våg et skritt ut i noe nytt – her trives og utvikles det seksuelle samlivet. Et godt sexliv med gjensidig glede og nytelse er helsefremmende, gir energi og styrker samhørigheten i parrelasjonen.